Prof. dr Milorad Mitković
Ortopedski hirurg
Home | Hiruski opus | Pronalasci | Projekti | "Škola Mitković" | CV | Publikacije | Kontakt


Prof. Dr. Milorad Mitkovic

Hiruski opus> Hiruski opus

Korekcija razlicitih vrsta deformiteta ukljucujuci kongenitalne deformitete, deformitete posle preloma, zatim kod reumatoid artrita, osteoartroze itd.

Varus, valgus i drugi angularni deformiteti se koriguju koriscenjem trenutno najjednostavnije metode u svetu. Presece se samo 50% cirkumferencije kosti. Mitkovic CDV spoljni fiksator se ugradi u toku operacije, koji medjutim dozvoljava da se eventualna korekcija pravca ispravljanja (posle procene pacijenta kad on pocne da stoji i hoda) moze izvesti i do dve nedelje posle operacije i to bez ikakve dodatne hirurske intervencije niti anestezije. Sa postepenom korekcijom deformiteta se pocinje nedelju dana posle operacije i korekcija se obicno zavrsi za dve do tri nedelje. Zato sto kost nije presecena potpuno, pacijentu je dozvoljeno da hoda odmah posle operacije i to skoro sa punim osloncem tj. do granice bola. Stake je potrebno koristiti 4-6 nedelja, zavisno od velicine korekcije i brzine zarastanja. Za vreme korekcije, na mestu preseka kosti dolazi do otvaranja pukotine koju popunjava novostvorena kost a nepreseceni deo se samo savija. Fiksator se odstranjuje u ambulanti, bez ikakve anestezije jer je odstranjivanje bezbolno i to se radi 1,5-3 meseca posle operacije. Koriscenje ove najjednostavnije i najsigurnije metode, moguce je korigovati i komplikovane deformitete pri cemu je istovremeno moguce korigovati deformitet i produzavati ga. Umesto spoljnog fiksatora moguce je koristiti unutrasnji fiksator koji se kompletno ugradjuje u telo i spolja se nista ne vidi.

Korekcija "O" nogu operacijom potkolenica

Pre korekcije Za vreme korekcije Retngenski snimak za vreme korekcije Posle postignute korekcije

Korekcija "X" nogu operacijom butnih kostiju

Pre korekcije Za vreme korekcije Retngenski snimak za vreme korekcije Dve nedelje posle odstranjenja fiksatora

Kombinovana korekcija Varus deformacije skocnog zgloba i istovremeno produzenje noge

Pre operacije Za vreme istovremene korekcije deformiteta i produzenja noge Rentgenski snimak za vreme istovremene korekcije deformiteta i produzenja noge Posle postignute korekcije i produzenja noge
Prof. dr Milorad Mitkovic, M.D., Ph.D
e mail: mitkovic@gmail.com